Paginabegin

FAQ

Enkele tips voor uw tuinverlichting.

Wilt u een sfeervol verlichte tuin? Maak dan eerst een goed verlichtingsplan op of kom even bij ons langs voor een gratis lichtstudie. Bij buitenverlichting of tuinverlichting moet rekening gehouden worden met functionele verlichting, sfeer- en accentverlichting. Bovendien moet de verlichting evenwichtig worden toegepast. Wij helpen u alvast op weg met onderstaande tips.

tuin
 1. Laat u een nieuwe tuin aanleggen, maar heeft u nog geen budget voor tuinverlichting? Voorzie dan toch alvast de kabels. U hoeft de tuin dan later niet nog eens overhoop te halen.

 2. Kijk eerst waar functionele buitenverlichting nodig is, bijvoorbeeld bij de voor- en achterdeur, bij de garage of de berging. Om ongelukken te voorkomen moeten ook traptreden en niveauverschillen in de bestrating 's avonds goed zichtbaar zijn.

 3. Zorg dat er in de tuin niet te veel of te felle verlichting is: overdaad schaadt! Creëer contrast tussen licht en donker voor een sfeervol geheel.

 4. Stem de sfeer van de tuinverlichting af op de sfeer van de tuin. Dit geldt zowel voor de armatuur als voor de kleur van het licht. Geel licht is warm en romantisch, wit licht modern en eigentijds.

 5. De tuin lijkt een stuk groter wanneer ook achterin een lichtpunt wordt geplaatst. Ook aangepast buitenverlichting langs paden zorgt voor dieptewerking.

 6. Felle buitenverlichting heeft een groter bereik dan bijvoorbeeld sfeerverlichting welke minder licht uitstraalt. Plaats ze dan verder uit elkaar.

 7. Zorg er voor dat u niet wordt verblind door verkeerd geplaatste of te felle verlichting. Tuinverlichting welke van boven of van onder schijnt, zoals wandlampen of grondspots, zullen niet gauw verblinden. Ook sfeerverlichting niet, omdat dit soort buitenverlichting minder fel is.

 8. Door een mooie struik, boom of bamboe te verlichten, ontstaat 's avonds een prachtig accent. Uiteraard vraagt ook een vijver of tuinbeeld om een sfeervolle buitenverlichting.

 9. Zorg dat uw buren geen hinder ondervinden van uw tuinverlichting. Let er op dat bijvoorbeeld bij het verlichten van een boom of tuinornament, ook de tuin van de buren niet mee verlicht wordt.

 10. Om inbrekers te weren is een goede buitenverlichting rondom de woning aan te raden. Laat deze door een tijdschakelaar bedienen zodat de verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld wordt. Dat is meteen ook handig wanneer u met vakantie bent! Plaats op enkele strategische plaatsen bewegingsdetectoren.

 11. Ook led-verlichting is een prima keuze als tuinverlichting. Leds verbruiken minder energie dan gloeilampen of spaarlampen, en gaan bovendien lang mee.

 12. Plaats bij voorkeur aparte lichtcircuits voor functionele, sfeer- en accentverlichting zodat u deze onafhankelijk van elkaar kan bedienen. Op die manier bepaal je zelf welke sfeer en welke hoeveelheid licht je op een bepaald moment in de tuin wil hebben.

 13. Noteer de exacte ligging van de kabels en bewaar deze gegevens goed. Het voorkomt dat je bij latere werken in de tuin per ongeluk de bekabeling beschadigt.


Installatievoorschriften Led strips.

 1. Controleer de voedingsspanning van de LED strip: deze mag de  opgegeven werkspanning (12Vdc of 24Vdc) van de LED strip niet overschrijden.

 2. Het vermogen van de voeding moet minstens 10% meer zijn dan het totale wattage van de LED strips samen.

 3. De voedingsspanning dient aan beide uiteinden van de LED strip te worden aangesloten  voor een gelijkmatige stroomverdeling (kop-/staartverbinding).

 4. Voor een optimale warmte afvoer dienen de LED strips te worden gemonteerd in een aluminium LED profiel (zie toebehoren op de product pagina). Hoge temperaturen, ontstaan door slechte koeling, kunnen de levensduur drastisch verkorten.

 5. De plaats waar de voeding zich bevindt moet voldoende geventileerd zijn zodat de warmte van de voeding goed kan worden afgevoerd.

Solderen van LED strips.

Ledstripverlichting is zo'n veelzijdig product omdat het gemakkelijk op de gegeven snijlijnen kan worden geknipt en op elk punt tussen de koperen stippen op de Ledstripverlichting kan worden aangesloten, de kniplengtes variëren per product. Zie de onderstaande handleiding voor een complete handleiding voor het knippen van Ledstripverlichting en het overlappend solderen van twee enkelkleurige ledstrips aan elkaar.

 1. Soldeergereedschap
  Voordat je twee ledstrips met één kleur overlappend soldeert, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je het juiste gereedschap hebt voor je soldeerproject. We raden aan een soldeerbout van 30W-60W te gebruiken die in temperatuur regelbaar is en rond de 500°-600°F kan solderen. Het is het beste om een krachtigere soldeerbout te gebruiken zodat je niet veel tijd hoeft te besteden aan het verhitten van de verbinding, wat de componenten kan beschadigen. Tegelijkertijd kan een te hete soldeerbout ook de componenten beschadigen. We raden ook aan om soldeer met een dunne harskern te gebruiken en een nat sponsje of een staalkussentje om de punt van je soldeerpistool schoon te maken.

  solder_tools
 2. Uw soldeerbout schoonmaken
  Het is belangrijk om een schone punt op je soldeerbout te hebben zodat je soldeerverbindingen elkaar niet overlappen. Maak de punt van je soldeerbout regelmatig schoon om je verbindingen zo schoon en klein mogelijk te houden.

  solder_clean
 3. Zet de onderste LED Strip Light vast
  Gebruik een paar stukjes afplaktape om je ledstriplicht vast te zetten dat aan de onderkant van je overlappingssoldeer komt te zitten, zodat het niet verschuift tijdens het solderen.

  solder_secure
 4. Verwijder de 3M lijm van de koperen puntjes op de bovenste LED Strip
  Om de elektrische stroom van de ene strip naar de volgende te laten stromen, moeten de koperen puntjes aan elkaar worden blootgesteld. Neem gewoon een exacto mesje of mesje en krab de 3M tape weg om het koper eronder bloot te leggen, anders zal de 3M tape elke verbinding verhinderen.

  dc_overlap_scratch
 5. Vertin de koperen puntjes aan de bovenkant van beide LED Strips
  De volgende stap is het vertinnen van de koperen puntjes op beide LED Strips door een kleine hoeveelheid soldeersel direct op de koperen puntjes te smelten. Zorg ervoor dat je genoeg soldeertin aanbrengt om de stippen te bedekken, maar niet zoveel dat het soldeertin overlapt. Doe dit aan de bovenkant van beide strips.

  solder_strip_tin
 6. Verbind de strips met elkaar
  Als je de koperen puntjes aan de bovenkant van beide ledstrips hebt vertind, kun je ze nu aan elkaar koppelen. Plaats de stripverlichting waarvan je de 3M tape had afgekrabd bovenop de vertinde soldeerverbindingen van de onderste stripverlichting. Zorg ervoor dat de polariteit van beide strips overeenkomt. Plaats ten slotte de soldeerbout lang genoeg over het bovenste soldeertin om het soldeersel aan de onderkant op te warmen om elke soldeerverbinding te smelten. Zorg ervoor dat u de soldeerbout lang genoeg vasthoudt zodat er geen "koud soldeersel" ontstaat.
  *KOUD SOLDEERSEL ONTSTAAT WANNEER SLECHTS ÉÉN VAN DE SOLDEERVERBINDINGEN WORDT VERWARMD EN VERBONDEN TERWIJL DE ANDERE NOG KOUD IS. KOUD SOLDEERSEL GELEIDT GEEN ELEKTRISCHE STROOM.*

  dc_overlap_solder
 7. Test uw soldeersel
  Zodra ze droog zijn, sluit je je vers overlappend gesoldeerde LED Strips aan op een goede stroombron en test je de verbinding.

 8. solder_dc_test

Soorten Fittingen.

fittingen

Afmeting van de fittingen:

fittings_afm

Verschil tussen serie- en parallelschakeling.

1. Serieschakeling:

Bij een serieschakeling zijn de lampen achter elkaar aangesloten zodat de stroom van de ene naar de andere wordt doorgegeven. Bij onderbreking van een van de componenten zal er dus helemaal geen stroom meer door alle componenten kunnen stromen.

serie serie_(2)

2. Parallelschakeling:

Bij een parallelschakeling zijn de lampen naast elkaar op dezelfde spanning aangelsoten. Ze kunnen ieder afzonderlijk stroom trekken. Indien er een lamp defect is blijven de andere toch nog branden.

parallelparallel_(2)

3. Nog een voorbeeld:

Links is een serieschakeling, rechts is een parallelschakeling.

497px-Series_and_parallel_circuits2

Lichtkleur en kleurtemperatuur.

De kleur die een lichtbron uitstraalt wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd, en wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Dit mag vreemd klinken (een kleur uitdrukken als temperatuur), het is ook logisch: fel, helder wit licht wordt ervaren als koel, terwijl warm of geel licht ervaren wordt als ‘warm’.
Maar wat zegt dat 2400K, 2700K, 3000K, 4000K of 6500K nou eigenlijk? Simpel gezegd komt het er op neer dat hoe lager de waarde van de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Zie hieronder een aantal voorbeelden:

 • Zonsopkomst: 2000K
 • Gloeilamp: 2400K - 2700K
 • Halogeenlamp: 3000K
 • Standaard daglicht: 5600K
 • Middagzon: 6000K
 • Wit: 6500K
lichttemp

Bij de keuze van een lichtbron moeten we rekening houden met de kleur: dit heeft niet alleen te maken met de functie of taak, maar ook met onze (gewenste) emotionele toestand. Als je uit bed komt is fel wit licht niet fijn, maar als je een precisie taak te doen hebt juist weer wel.

graden

Kleurtemperatuur (getal) en fysieke kleurwaarneming door mensen hebben niet veel met elkaar te maken. Beleving van licht is persoonlijk en de getallen geven wel iets aan, maar nog steeds zult u moeten bepalen welk licht u onder welke omstandigheden het meest prettig vind

Verlichting in huis - sfeerverlichting

Verlichting voor thuis zit altijd onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen.
Wilt u graag een extra warme (bijna oranje) kleur, kies dan voor bijvoorbeeld 2400K. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met kaarslicht en dient vaak als schemerverlichting.

IP-waarde?

De IP-waarde, International Protection, geeft aan in hoeverre het materieel en materiaal bestendig is tegen water, voorwerpen, stof en in hoeverre het mechanisch bestendig is.
De IP-waarde wordt aangegeven door twee cijfers. Het eerste cijfer heeft betrekking op de bescherming tegen indringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfer heeft betrekking op de bescherming tegen vloeistoffen.

IP-waarde-eerste-cijfer IP-waarde-tweede-cijfer

Defecte led spot nog voor hij ook maar heeft gebrand, hoe kan dat?

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt, er zijn drie veel voorkomende oorzaken die hieronder worden toegelicht.

De COB leds worden steeds efficiënter, te herkennen aan de gele led stip die steeds kleiner wordt, hierdoor worden ze ook gevoeliger.

De drie meest voorkomende oorzaken zijn:

 • ESD – Electro static Discharge of Elektro statische ontlading
  Gebruik ESD handschoenen op een werf, voor vaste werkplaatsen bestaan er ESD vloeren of ESD matten om op een werkbank te leggen.

 • Hotwiring
  Nooit een led aansluiten op een led driver die onder spanning staat, altijd de zekering afleggen ook voor 48Vdc rails, nooit de armatuur in de rail klikken als de rail onder spanning staat. Een led driver die onder spanning staat zonder dat er een belasting is op aangesloten, weet niet wat hij moet doen, sommige led drivers kunnen meer dan 100V leveren, als er dan een led met een voorwaartse spanning van 20V wordt op aangesloten, krijgt de led in het slechtste geval meer dan 5 x de spanning.

 • Heat
  Een led heeft koeling nodig, respecteer altijd de door de fabrikant opgegeven vrije ruimte rond de spot, de max. temp. voor een led is meestal 100°, hierboven zal de Fosfor beginnen te koken, met als gevolg een defecte led.